10.11.09

Le mistral

T2nane ilm puhub mind kirjutama mistraalist. Mitte sellest provaansi yhest kuulsaimast ning armastatuimast kirjanikust Frédéric Mistral'ist, vaid kohalikust Tuulest suure algust2hega, sest mistraal pole mingi tavaline tuul! Mistraal saab alguse Alpidest, puhudes p6hjast l6unasse kuni Vahemereni v2lja, v6ttes tee peal kogu Provence'i oma kylma haardesse, ja nii aastaringselt (kuigi eriti j2ise ja kurjana tundub see just talveperioodil).
Mistraal puhub tavaliselt nii paar p2eva kuni n2dala (kohalikud rahvatargad pajatavad, et mingi veidra systemaatika j2rgi 1, 3 v6i 6 p2eva) statsionaarselt 24 tundi jutti, nii 88sel kui p2eval garaazhi- ja keldriuste taga kolistades, aknaluuke pr6mmides, kypresse maadligi surudes ja k6iki v2hegi liikuvaid objekte (sh mind) ringi lennutades. Ja ma m6tlen siinkohal tuulekiirust 100 km/h (~30 m/s) kanti.
Rahvasuu r22gib, et ykskord puhus mistraal ligi 30 p2eva j2rjest!!! Oulalaa! ytlevad selle peale kohalikud elanikud ja t6mbavad jope- v6i mantlikrae veelgi koomale.
Yhe huvitava kogemuse sain paar p2eva tagasi raudteejaama parkimisplatsil meie pisikeses halli habemega Peugeot 205-s Zuzanat oodates, nimelt korraldas mistraal mulle autotivolit- 15 minutit kinnises kabiinis 66tsumist ja rappumist. Sel tuulel on karakterit!
Aga k6ige adrenaliinirohkem on ikkagi mistraalip2eval rattaga s6ita, kui klammerdud mitte ainult kymne kyyne, vaid ka k6igi oma hammastega 6hust kinni hoidma, et tuul sind lihtsalt tee pealt kraavi ei pyhiks. Ja sedasi intervallidena: 3 minutit punnitamist ja siis 10 sekundit hinget6mbeaega, enne kui mistraal j2lle lajatab.
Aga olgem ausad, mistraal toob endaga ka midagi positiivset. Oma v6imsa j6uga lykkab ta pilved laiali, nii et p2rast mistraali on Provence'i taevas j2lle sini-sinine ja klaar ning p2ikegi naeratab palju soojemalt! :)

No comments:

Post a Comment