Projekti eesm2rk: degusteerida k6iki 46 erinevat prantsuse AOP juustu! Milline gurmaaniseiklus! Selle h6lbustamiseks on Prantsusmaa jaotatud 11 AOP piirkonnaks:
Normandie;
Thiérache/Brie;
Centre/Val-de-Loire;
Franche-Comté/Alsace-Lorraine;
Poitou-Charentes;
Bourgogne/Champagne;
Auvergne;
Savoie;
Aquitaine/Midi-Pyrénées;
Rhône-Alpes;
Mediterranée.
Strateegia on lihtne ja selge: alustada juustu-uuringuid l2hedalasuvate piirkondadega (Auvergne; Savoie; Aquitaine/Midi-Pyrénées; Rhône-Alpes; Mediterranée) ning seej2rel liikuda p6hjapoole. T2nase seisuga olen l2binud j2rgmised juustud: Saint-Nectaire (lehmapiimast, 13 800 t/aastas); Comté (lehmpiimast, 50 000 t/aastas); Morbier (lehmapiimast, 8200 t/aastas) ja Banon (kitsepiimast, 68 t/aastas). Siiani on minu eriliseks lemmikuks Comté, olen sellest peaaegu s6ltuvuses... Muide Comté on ka yks suurep2rane fondyyjuust! (K6ik juustusordid selleks ju ei sobi). Aplausi v22rib ka sametine Saint-Nectaire; Banon on v2ga kyps ja tugeva karakteriga kohalik veinis v6i marc'is (kange alko) immutatud vahtralehtedesse pakitud provaansi kitsejuust. Morbier' juustust jookseb keskelt l2bi tumehallikas triip- talupojad katsid hommikusest lypsist saadud piima k2rbeste ja putukate eest kaitsmiseks tuhakihiga ning hiljem valati sinna peale 6htune piim jne jne. P2rast seda blogi sissekannet j6uab t6en2oliselt nii m6nigi lugejatest j2reldusele, et ma vajan psyhhiaatrilist n6ustamist v6i isegi teatavat v66rutusravi.... Minugi poolest, aga ainult koos juustuga!! :)))

Mmmmm, tahaks ka delikatesse proovida. Arvatavasti seepärast prantslased meie juustu kohta ütlevad, et toores :) Kui sa tagasi tuled, läheb sul raskeks :) või noh kulukaks.
ReplyDeletepaar aastat tagasi ei kuulunud ma juustusõprade seltsi.no suitsujuust, eesti juust ja merevaik välja arvata :D aga siinmaal hakkasin vaikselt katsetama ja nüüd olen ka järjest tugevamate maitsetega hakanud harjuma ja neid nautima. Comté ja Le Petit (Camambert) on minu lemmikud. Kitsejuustu nautimiseni läheb veel aega :)
ReplyDeleteIgatahes maitsvaid edasisi degusteerimisi!