7.9.09

Veini degusteerimine


K2esoleva blogi sissekande sooviksin pyhendada sygava lugupidamisega kallile Laurale, kes t6en2oliselt- juhul, kui ta seda siin juhuslikult lugema peaks sattuma- kergelt n2ost rohekaks t6mbub..:p Nimelt tuleb juttu minu esimesest cave'i kylastusest Prantsusmaal! M88dunud laup2eval v6tsime v2ikese seltskonnaga ette autos6idu umbes tunni aja kaugusel asuvasse kylakesse nimega Châteauneuf-du-Pape, et veeta seltskondlikult l6bus ja p6nev 6htupoolik erinevaid veinished88vreid mekkides. Maaliline Châteauneuf-du-Pape tervitab kylastajaid rohkete veinikeldrite ja -degustatsioonidega. Meie broneerisime oma degustatsiooni Le Verger der Papes veinikeldris, mille pikka ajalukku kuuluvat legendi j2rgi isegi iidsed viinamarjas6tkujatest alasti rooma noormehed...
Yritus toimus seltskonna koosseisu t6ttu inglise keeles. Alustasime kahe valge veiniga nin
g seej2rel suundusime erineva karakteriga punaste juurde, l6petades auv22rse 9-aasta vanuse isendiga. K6igepealt 6ppisin selgeks veinimaitsmise tehnika ehk kuidas algul veini aroomi sisse hingata ning missuguse teekonna peab vein suus enne selle alla neelamist v6i v2lja sylitamist l2bima. Isiklikult minu veiniharidus on siiani veel v2ga tagasihoidlik ning seet6ttu tekkis mul raskusi oma suus toimuva v2ljendamisega s6nades, kuigi sain t2iesti aru ja n6ustusin kaaslaste maitsekirjeldustega. N2iteks osutus yks veinidest meie arvates j2relmaitse j2rgi "vihaseks". Minu lemmikuks j2i vaieldamatult Val de Dieu, mida kirjeldaksin kui lihtsalt v2ga v6luvat ja elegantset punast veini, mis huvitaval kombel osutus maitstud veinidest k6ige kallimaks... (ja nende veinide hinnaklass algas 20 eurost pudel).
Yrituse v6ib igati kordal2inuks lugeda: v2ljusime cave'i h2marusest 6htup2ikesesse 6hetavate ja hulga l6busamatena ning mitmekymne euro v6rra vaesematena, kuid see-eest mitme p6neva veiniaarde ja suurep2rase kogemuse v2rra rikkamatena! Chin-chin! ;)

No comments:

Post a Comment